Alkoholilain kokonaisuudistus käynnistynyt26.10.2015

Share Button

Alkoholilaissa ei saa unohtaa terveyttä

Mielipide

Emma Holsti

Alkoholilain kokonaisuudistuksen valmistelu käynnistyi sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehulan (kesk) johdolla. Hallitus on kertonut ottaneensa tavoitteekseen purkaa turhaa sääntelyä ja normeja. On nostettu esiin esimerkiksi alkoholia koskevat annoskoot, joita oltaisiin vapauttamassa.

Useat tutkimukset osoittavat, että hinta, saatavuus ja mainonta ovat kolme keskeisintä asiaa, jotka vaikuttavat alkoholin kokonaiskulutuksen määrään. Jos näitä vapautettaisiin, kulutuksen määrä ja sen seurauksena haitat lisääntyisivät. Ei liene sattumaa, että alkoholiteollisuuden edustajat kannattavat liberaalia alkoholipolitiikkaa, joka johtaa kulutuksen nousuun.

Alkoholista aiheutuvien haittojen lisääntyessä kasvavat kuitenkin myös kustannukset, jotka jo nyt vastaavat kaikista ansiotuloveroista saatavaa summaa vuositasolla. Ei voi olla niin, että yhteisistä verorahoista menee huomattavan suuria summia haittojen korjaamiseen niiden aiheuttajien joutumatta vastuuseen asiasta.

Vapaus ja vastuu kulkevat aina käsi kädessä. On arvovalintakysymys, haluammeko mahdollistaa alkoholiteollisuuden kasvua kansalaisten hyvinvoinnin kustannuksella.

Emma Holsti
Raittiuden Ystävät Ry

 

 

Helsingin sanomat julkaisi onnekseni kirjoituksen tuoreeseen lakiin liittyen. Laista oli olemassa jo hyvä versio jonka perusteista voi lukea mm täältä lisää http://www.julkari.fi/handle/10024/104455. STM julkaisi myös hyvän muistion muutama vuosi sitten, mutta se ei mennyt eduskunnassa sellaisenaan läpi.

Toivotaan, että siellä vaakakupissa painaa enemmän kansalaisten terveys kuin alkoholiteollisuuden voitot. Kännikapina jatkaa työtään humalattomamman huomisen puolesta, jota toivottavasti tuleva lakikin tukee.

Facebook Twitter
Instagram Slideshare