Blogi

  Nuoren mielipide 19.6.2019

  Share Button

  Miksi selvä kesä?

   

  Minun mielipiteeni on että nuorilla pitäisi olla selvä kesä. Alkoholiin liittyvät ajatukset teini-iässä ovat usein hauskanpitoon liittyviä. Siihen miksi alkoholia täytyy hankkia ja miten voisi olla kivaa tai saada pään vähän sekaisin? Jos katson omasta näkökulmasta asiaa tulee minulle ensimmäisenä mieleen että selvä kesä on itsestään selvyys.

   

  Kaikille se ei kuitenkaan ole näin ja monet nuoret kokevat alkoholin kuuluvan kesään. Jos asiaa alkaa pohtia syvällisemmin miksi kesästä ei voisi nauttia ilmankin alkoholia? Mieleeni iskeytyy monenlaiset syyt kuten halutaan esittää kovaa, kuulua joukkoon ja tehdä parhaansa maineensa ylläpitämiseksi. Silti yhä harvemmin nuoret tulee ajatelleeksi sitä kuinka pitäisi säilyttää itse oma mielipide päihteiden suhteen vaikka se olisikin kielteinen ja ajatus että jo tippakin voi tappaa.

   

  Itse olen tämän puolella. Tiedän jo läheisteni kautta miten alkoholin käytössä on tapahtunut. Nopeasti kun alat kokeilemaan ja vedät useammin kännit karkaa loppupeleissä aina mopo käsistä. Mutta kuinka moni oikeasti ajattelee etukäteen alkoholin haittavaikutuksia? Nuoret usein suunnittelee minkä verran juovat saadessaan hyvän kännin ja suunnittelevat asiat niin ettei mitään pahaa pääsisi tapahtumaan. Kuitenkin olen kuullut monen nuoren sanovan että kun pääsee tarpeeksi hyvään humalaan ja on fiiliksissä ei siinä ajattele määrää kuinka paljon alkoholia juo vaan sitä että tällä hetkellä on hauskaa.

   

  Enpä usko että kovin monet illat ovat alkoholin osalta päättyneet kovin hyvin. Humalassa ajautuu monenlaisiin tilanteisiin mitä ei heti tajua tai esimerkiksi seuraavana aamuna muista: velat, riitatilanteet, itsensä nolaaminen, väkivalta sekä onnettomuudet. Jo tästä voimme todeta että selvinpäin asiat ovat turvallisinta hoitaa ja keskittyä pitämään hauskaa ilman viinaa.

   

  Hyvin tärkeää on myös ettet koskaan päästä kaveria esimerkiksi autonrattiin juopuneena. Siitä voi seurata todella vakavia haittoja sekä liikenteen turvattomuutta. Joten miten ois jos me kaikki vaan pidettäis selvä kesä?

  Raittiit ajatukseni 27.5.2019

  Share Button

  Aluksi päihteettömyys lähti rahan kulutuksesta.

  Seuraavaksi se olikin  tunne, että en tahdo juoda. Kolmanneksi ajatus oli terveestä  elämäntyylistä. Tahdoin pitää ajatukset kasassa ja olla sekoittamatta  niitä aineilla. Turvallinen ja tietoinen tunne on hauskempi, kuin sekava ja  arvaamaton tila.    

  Alaikäisenä yhä enemmän ja enemmän huomaan painostusta päihteisiin.  Alkoholi varsinkin kiehtoo “meitä”. Miten se vaikuttaa jokaiseen eri  tavalla. Saa henkilön outoon tilaan jossa ei tarvitse murehtia. Lähtisinkö  ulos tupakalle tai viikonloppuna juomaan. Ei kiitos. En tahdo kuulua  porukkaan, jos se maksaa mielentilan,terveyden ja rahan. Nuoret etsivät  tukea ja seuraa erilaisista porukoista. Suurimpaan osaan niistä kuuluu  alkoholi, huumeet ja muut päihteet. Luullaan, että hauskuus  kaksinkertaistetaan päihteillä, vaikka usein se on toisin. Monet nuoret  pilaavat suhteensa eri ihmisiin ja itseensä päihteiden takia.Helpompi  tehdä tyhmyyksiä humalassa. Mutta nuori katuu jälkeenpäin tiedotonta  tilaa. On raskasta pitää huolta toisesta päihteiden vaikutuksen alla ja ei  tee enään mieli olla sen toisen kanssa.   

  Surullisesti myös minä olen mielenterveyshäiriöinen ja kärsin  muutamista mielenterveysongelmista. Ajatuksen tasolla alkoholi kuulosti  ihanalta silloin, kun ei jaksanut nousta sängystä ja vain itketti.  Harmaaseen arkeen päihteet olivat tuoneet ehkä jotain. Vain  huomatakseni, että minulla oli entistä huonompi olla alkoholin tai  tupakan jälkeen. Ei se minun oloa parantanut.
  Ystäväpiirini ennen sisälsi  paljon päihteidenkäyttöä ja arki pyöri niiden ympärillä.

  Minä luulin, että  alkoholi parantaisi surullisen mieleni. Kuitenkin se oli ystäväpiirin vaihto  ja päihteettömyys joka sai minulle paremman olon. Juomisen ja polttämisen lopettamisen jälkeen oloni on parempi ja virkeämpi.  Kesä tulee olemaan raitis omalta osaltani. Olen muiden silmissä sitten  ilonpilaaja tai en, teen sen silti. Eeti 14v. 

  Tietoa on – mutta se jää hyllylle lakimuutosta tehdessä 19.9.2017

  Share Button

  Eduskunta aloittaa tänään 19.9.2017 alkoholilain käsittelyn lähetekeskustelulla.

  Ruokakaupoissa myytävien juomien alkoholipitoisuuden nostaminen on herättänyt laajalti kritiikkiä
  ja huolta. On selvää että muutos tulisi lisäämään sekä alkoholinkulutusta että -haittoja. Eivätkä
  nämä nykyiselläänkään ole alhaisella tasolla.

  On kummallista, että hallitus ajaa läpi muutosta, joka lisää terveyseroja, suurkuluttajien määrää ja nuorten juomista. Vielä omituisempaa on se, että Keskusta hallituspuolueena kannattaa täysin erilaista alkoholipolitiikkaa
  kuin oppositiossa. Vuoden 2011-2015 Keskustan ”Kippis kohtuudelle” -politiikkalinjaus vaati, että
  vähittäiskauppoissa myytävien juomisen promillerajaa laskettaisiin 3,7 prosenttiin. Nyt hallituspuolueen tätä enimmäisalkoholirajaa päinvastoin ollaan nostamassa.

  Onko niin että puolueiden on mahdollista tehdä tutkimukseen perustuvaa ja kansantaloutta
  tukevaa alkoholipolitiikkaa vain oppositiossa?

  Ehdotetut muutokset tukevat alkoholisidonnaisen elinkeinoelämän
  etua. Uudistukset eivät mittavien alkoholihaittojen vuoksi tue talouden hyvinvointia laajemmin.

  al1

  al2

  Hiprakka, humala ja krapula – aikamme laulunaiheet 22.3.2016

  Share Button

  Istuin yhtenä viikonloppuna autossa matkalla kauppaan, ja olin iloisella
  tuulella. Hoilasin radiosta kuuluvaa laulua muutaman säkeen verran, kunnes
  havahduin ja lopetin. Sanat menivät näin: ”Tänään lähtee, mennään
  fiiraamaan, ja tiedän mille maljan nostan tänään.” Eihän siinä sanaa
  alkoholi mainita, mutta on helposti pääteltävissä että mistä siinä lauletaan. Tämä
  jätti minut pohtimaan asiaa enemmän. Kuinka paljon oikeastaan kuulemme
  juomiseen kannustavia lauluja radiokanavilta?

   

   

  Tietenkään kaikki eivät kuuntele radiota saati populäärikanavia, mutta
  huomattavan moni silti. Aikuiset varmasti osaavat asian suodattaa eivätkä
  ryntää Alkoon heti kun joku kehottaa nostamaan maljaa, mutta pienetkin
  jo lapset saattavat jäädä hoilaamaan lauluja. Eikä sillä, että olisi riskinä
  seitsemän vuotiaalle joka laulaa ”Ei tippa tapa, ja ämpäriin ei huku”
  mennä tippaakaan maistamaan, mutta tulevaisuus on asia erikseen. Kun joku
  kaveri jossain vaiheessa kertoo mistä niistä oikeastaan lauletaan,
  ennenkuin vanhemmat ja kukaan koulusta on ehtinyt kertoa mitä alkoholi
  oikeasti on, saadaan siitä jo positiivinen ja myönteinen kuva tietoakaan
  vaaroista ja haitoista.

   
  Sanavapauden nimessä emme voi kieltää alkoholista laulamista, mutta asia
  olisi tärkeää vähintäänkin tiedostaa. Miksi etenkin useissa kotimaisissa
  lauluissa hyvä fiilis ja olo pitää niin usien liittää päihteiden käyttöön?
  Suomalaisten luonteeseen sovitetut piirteet juroudesta ja synkkyydestä
  pitänee jossain määrin paikkaansa, vaikkemme Euroopan tasolla ole
  erityisen paljoa enempää masentuneita kuin muut. Olisi hyvin tervetullutta
  tulevien sukupolvien takia jos ei muuten keksiä iloisia laulunaiheita
  muusta kuin iänikuisesta alkoholista – jonka vaarat jokainen siitä laulava
  kuitenkin aivan varmasti tietää.

   

  Emma Holsti

  Kännikapina Reaktorissa 24.-26.2! 3.2.2016

  Share Button

  Kännikapinalla on oma esittelypiste talviloman aikaan järjestettävässä Reaktorissa, joka on kaikille yli 13-vuotiaille pääkaupunkiseutulaisille nuorille suunnattu tapahtuma! Kännikapina on reaktorissa pitämässä mainostyöpajaa ja alkoholitonta drinkkibaaria, jonne kaikki osallistujat ovat lämpimästi tervetulleita :-)

  Reaktori on ilmainen tapahtuma messukeskuksessa 24.-26.2.2016 joka päivä kello 13-20!

  IMG-20151107-WA0005

  Kuva Lappeenrannan kaamospuhalluksesta marraskuussa 2015.

  Täältä voit lukea lisää reaktorista!

  Alkoholilain kokonaisuudistus käynnistynyt 26.10.2015

  Share Button

  Alkoholilaissa ei saa unohtaa terveyttä

  Mielipide

  Emma Holsti

  Alkoholilain kokonaisuudistuksen valmistelu käynnistyi sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehulan (kesk) johdolla. Hallitus on kertonut ottaneensa tavoitteekseen purkaa turhaa sääntelyä ja normeja. On nostettu esiin esimerkiksi alkoholia koskevat annoskoot, joita oltaisiin vapauttamassa.

  Useat tutkimukset osoittavat, että hinta, saatavuus ja mainonta ovat kolme keskeisintä asiaa, jotka vaikuttavat alkoholin kokonaiskulutuksen määrään. Jos näitä vapautettaisiin, kulutuksen määrä ja sen seurauksena haitat lisääntyisivät. Ei liene sattumaa, että alkoholiteollisuuden edustajat kannattavat liberaalia alkoholipolitiikkaa, joka johtaa kulutuksen nousuun.

  Alkoholista aiheutuvien haittojen lisääntyessä kasvavat kuitenkin myös kustannukset, jotka jo nyt vastaavat kaikista ansiotuloveroista saatavaa summaa vuositasolla. Ei voi olla niin, että yhteisistä verorahoista menee huomattavan suuria summia haittojen korjaamiseen niiden aiheuttajien joutumatta vastuuseen asiasta.

  Vapaus ja vastuu kulkevat aina käsi kädessä. On arvovalintakysymys, haluammeko mahdollistaa alkoholiteollisuuden kasvua kansalaisten hyvinvoinnin kustannuksella.

  Emma Holsti
  Raittiuden Ystävät Ry

   

   

  Helsingin sanomat julkaisi onnekseni kirjoituksen tuoreeseen lakiin liittyen. Laista oli olemassa jo hyvä versio jonka perusteista voi lukea mm täältä lisää http://www.julkari.fi/handle/10024/104455. STM julkaisi myös hyvän muistion muutama vuosi sitten, mutta se ei mennyt eduskunnassa sellaisenaan läpi.

  Toivotaan, että siellä vaakakupissa painaa enemmän kansalaisten terveys kuin alkoholiteollisuuden voitot. Kännikapina jatkaa työtään humalattomamman huomisen puolesta, jota toivottavasti tuleva lakikin tukee.

  Kiitos! 5.12.2014

  Share Button

  Hyviä uutisia!

  Syksyllä 2014 käytiin mediassa ja some-saiteilla ennennäkemättömän kiivas keskustelu alkoholimainonnasta. #Viski- sanan esitetty käyttökielto sai somesoturit liikkeelle.

  Kuten nyt moni on jo huomannut, uudet vuoden alussa voimaan tulleet rajoitukset eivät ole vähentäneet kansalaisten sananvapautta. Alkoholimainontaan on kuitenkin tehty rajoituksia ja sen ansiosta esimerkiksi bussit, ratikat ja metrot ovat lapsiystävällisempiä.

  Alkoholimainontaa rajoitettiin, koska on olemassa selkeä tutkimusnäyttö mainonnan vaikutuksista lapsiin ja nuoriin. Mainonta lisää jo juovien nuorten juomista ja alentaa alkoholinkäytön kokeilemisikää.

  Esimerkiksi Maailman Talousfoorumi yhdessä Maailman Terveysjärjestön kanssa on nimennyt mainontarajoitukset yhdeksi kustannustehokkaaksi tavaksi vähentää alkoholihaittoja.

  Alkoholimainosten osittain poistuminen katukuvasta, somesta tai teeveestä ei uhkaa iloa tai hyvinvointia! 

  Nyt tehdyt muutokset ovat askel oikeaan suuntaan. Pidetään niistä kiinni ja jatketaan yhdessä terveemmän alkoholikulttuurin rakentamista!

  Kännikapinan Päämaja

  Lisää siitä mikä muuttui: http://www.stm.fi/tiedotteet/tiedote/-/view/1875991

  Alla kuvia siitä miten vielä hetki sitten miten alkoholimainonta vielä  hetki sitten näkyi katukuvassa ja netissä. Viimeisenä kuva Ruotsin mallista, jossa mainoksissa mainitaan näkyvästi alkoholinkäytön riskeistä.