EN / SVE / FI

Vad är Fyllerevolten

Share Button

Sisällys

Innehåll

Vad?

Varför?

För vem?

Hur kommer man med i verksamheten?

Vem betalar bekostnaderna?

 

Vad?

Fyllerevolten informerar, påverkar och ger alkoholfria alternativ. Fyllerevolten har ordnat bl.a. Flirtkliniker, fester, whiskykliniker, kärleksjukebox och nakenfotograferingssessioner.

 

Varför?

Fyllerevolten vill vara med och skapa ett sundare förhållande till alkohol i Finland. En kultur där alkoholanvändning eller att dricka sig full inte beundras.

Kulturen ändras då man ändrar den: till det behövs ett ansvarsfullt agerande av oss alla. Största ansvaret bär beslutsfattarna som har de effektivaste verktygen för att minska alkoholskadorna. Priset på alkohol och tillgängligheten har enligt undersökningar och Finlands nutidshistoria visat sig vara det effektivaste sättet att påverka alkoholkonsumtionen och mängden av alkoholskador. En annan faktor är alkoholreklamen som påverkar hur speciellt unga börjar använda alkohol samt hur mycket de dricker.

Alkoholkonsumtionen i Finland har tredubblats under de senaste 40 åren. Den allmänna felaktiga föreställningen att detta skulle orsakas av förbud och reglering, eller minnet av förbudslagen, stämmer inte.

Ökningen av alkoholkonsumtionen och -skadorna har snabbats på av prissänkningar, den starkt ökade tillgängligheten samt reklamen. Till exempel på 80-talet var bara ett tiotal barer öppna på morgonnattens timmar, nu har ungefär 1100 barer öppet till åtminstone klockan tre.

graafi kännikapina ruotsi

Klicka för att förstora bilden

Källa: Social- och hälsoministeriet

En sundare alkoholkultur gagnar oss alla genom att göra det lättare att dricka med måtta. Den befriar också från behovet att förklara sig om man inte vill dricka alls på grund av hälsoskäl eller andra orsaker.

 

För vem?

Verksamheten är öppen för alla som vill ha en mindre fyllesökande och en mer alkoholkritisk kultur i Finland. Vi samarbetar med många olika aktörer som skolor, ungdomsgårdar samt med olika festivaler.

 

Hur kommer man med i verksamheten?

Kom med och planera och förverkliga verksamheten! Folk i alla åldrar ryms med! Du kan ge oss dina kontaktuppgifter och vi berättar om aktuella volontärjobb. Du kan också diskutera och kommentera här, på Fyllerevoltens Facebook-sidor eller Twitter.  

 

Vem betalar kostnaderna?

Fyllerevolten jobbar med Raittiuden ystävät ry.

Verksamheten finansieras av Penningautomatföreningen RAY samt Helsingfors stad.

 

Share Button
Facebook Twitter
Instagram Slideshare